Rotzooi hoort in de prullenbak thuis, maar als er dan toch rommel op straat komt te liggen dan zorgen de medewerkers van het Haagse Veegbedrijf voor een schone straat of plein. Op het Plein voor de Tweede Kamer gaven de medewerkers een demonstratie van de nieuwe Glutton-zwerfafvalzuigers aan wethouder Boudewijn Revis (Buitenruimte, VVD). Van sigarettenpeuk tot een plasticflesje, het verdwijnt nagenoeg geruisloos in de stofzuiger. 


Voor het schoon houden van de stad is de inzet van vegen, communicatie, participatie, educatie en handhaving belangrijk. Als bewoners, ondernemers en bezoekers volgens de regels met hun afval omgaan, ligt de stad er schoon bij. Als er dan toch zwerfafval op straat ligt dan helpen de nieuwe zwerfafvalzuigers bij het efficiënt opruimen daarvan. De Gemeente Den Haag blijft investeren in een schone stad. Van het huidige aantal van 50 Glutton-zwerfafvalzuigers zijn er nu 25 vervangen door nieuwe Gluttons. Het Haags Veegbedrijf heeft het grootste aantal zwerfafvalzuigers van Nederland in gebruik.


Boudewijn Revis: “Mensen hebben zelf de verantwoordelijkheid om hun rommel in de prullenbak te gooien, maar als er dan toch wat op straat ligt helpen deze zwerfafvalzuigers enorm om de straten en pleinen schoon te houden. Het is een gezamenlijke inspanning van bewoners, ondernemers en bezoekers om Den Haag schoon te houden, zodat iedereen kan genieten van een aangename omgeving en het mooie Den Haag.”

Gemeente Den Haag gebruikt de Glutton-zwerfafvalzuiger omdat hiermee op lastige plekken, nagenoeg geruisloos geveegd kan worden en de zuiger makkelijk tussen het winkelend publiek kan rijden. De Glutton-zwerfafvalzuiger heeft een zuigkracht van 48 V/ 1500 Watt en produceert daarbij slechts 65 tot max 69 decibel. Met een afvalbak van 240 liter kan hij heel veel vuil opnemen. De Glutton-zwerfafvalzuiger werkt op een accu.
Medewerkers van het Haags Veegbedrijf kunnen hierdoor de hele dag op pad voor een schone stad zonder tussentijds bijladen van de zwerfafvalzuiger.


De Glutton-zwerfafvalzuiger kan van een sigarettenpeuk tot aan petflessen van 125 diameter (1,5 literfles cola) breed opzuigen. De Glutton- zwerfafvalzuigers worden bij gemeente Den Haag voornamelijk ingezet voor het kleine zwerfvuil en is goed zichtbaar in het straatbeeld van Den Haag. Zo continueert het Haags Veegbedrijf een schone stad met schone middelen.

Met maar liefst 4 noteringen in de top 10 voor de verkiezing van schoonste winkelgebied(en) van Nederland (Winkelhof Waldeck, Van Hoytemastraat, Fahrenheitstraat-Thomsonlaan en Vlierboomstraat) heeft de Glutton-zwerfafvalzuiger zijn toegevoegde waarde in het Haagse straatbeeld al ruimschoots bewezen.