DELEN

Op 10 november, de Dag van de Mantelzorg, ontvangen 10 Haagse werkgevers de Erkenning ‘Wij werken mantelzorgvriendelijk.’ Wethouder Karsten Klein, – Stedelijke Economie, Zorg en Havens –  van gemeente Den Haag reikt de Erkenningen uit. “Ik ben blij dat we ons eerste doel hebben behaald – dankzij de maatschappelijke betrokkenheid die deze koplopers in de Haagse regio hebben getoond!”


De volgende werkgevers ontvangen de Erkenning: De Haagse Hogeschool, Florence,
Haaglanden Medisch Centrum, ’s Heerenloo, Holland Casino, Nationale Nederlanden, PEP Den Haag, Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen, Woonzorgcentra Haaglanden en XTRA.

Gemeente Den Haag koploper
De gemeente Den Haag is de eerste grote gemeente in de Randstad die werkgevers stimuleert om mantelzorgvriendelijk personeelsbeleid te realiseren. Eind 2016 is de gemeente gestart met het innovatieve project Mantelzorg werkt!. In dit project worden werkgevers geënthousiasmeerd, geïnformeerd en ondersteund om hun werkende mantelzorgers te helpen bij het realiseren van een goede werk-mantelzorgbalans. Ondertussen nemen 15 organisaties deel aan het project, waarvan 10 organisaties op 10 november 2017 de Erkenning zullen ontvangen en 5 organisaties in 2018. En er is nog ruimte voor organisaties om in 2018 aan te sluiten.


Programma
Tijdens de uitreiking gaat wethouder Karsten Klein in gesprek met enkele werkgevers en werknemers over werk en mantelzorg nu en in de toekomst. Daarnaast vertelt Tom Plug, Lead HR Strategy & Innovation bij KPN zijn visie op werk, zorg en leven in een veranderende samenleving en wat dat vraagt van werkgevers en werknemers. KPN was de eerste organisatie in Den Haag die de Erkenning ‘Wij werken mantelzorgvriendelijk’ ontving.

Workshop voor werkende mantelzorgers
Naast de officiële uitreiking aan werkgevers is tevens een gratis workshop “Zorg voor een ander? Zorg goed voor jezelf!” voor werkende mantelzorgers. Hier krijgen mantelzorgers antwoorden op vragen als: hoe houd je alle ballen in de lucht? Hoe kom je in je kracht te staan? En krijgen ze tips om het bespreekbaar te maken met collega’s en leidinggevenden en informatie over waar je terecht kan voor advies en ondersteuning. Opgeven kan bij m.woessner@werkenmantelzorg.nl.

Mantelzorg
Mantelzorg (langdurige en onbetaalde zorg voor een chronisch zieke, gehandicapte of hulpbehoevende naaste) wordt steeds belangrijker. Op dit moment is 1 op de 6 werknemers in Nederland mantelzorger (SCP, 2016). In de zorg verleent al 1 op de 4 werknemers naast hun baan mantelzorg. De komende tien jaar zal het aantal mantelzorgers waarschijnlijk verdubbelen. Het is daarom belangrijk goede mogelijkheden te bieden om werk en mantelzorg te combineren. De gemeente biedt voor haar burgers al diverse ondersteuningsmogelijkheden op het gebied van mantelzorg. Deze zijn te vinden op www.denhaagmantelzorg.nl.